Tuesday, July 31, 2012

My very 1st chicken rice..

yaa.. menu ala2 mat salleh kalau disebut. tapi kalau tengok, eleeh...mak aku pun pandai buat!! kan??mesti ada yang cakap gitu dalam hati..yela tu..ngee..tak baik tuduh2 bulan puasa ni kan?
okeh, nak bangga diri share, 1st Ramadhan hari tu, kami berbuka di rumah keluarga Daddy Medina. ramai berkumpul. ramai tak ramai pun, MIL ada 3 beradik je pun..hehehe..

kebetulan Daddy Medina balik, so we decide balik kampung yang dekat sejengkal tu je la. next week dah nak balik umah mak aku pulak..next week lagi satu nak pegi Penang pulak. another week Daddy tak balik.dan the last week of Ramadhan tu Daddy balik sehari sebelum raya. so, very pack, kan??

ok, masa kitorang kat pasar cari lauk basah, MIL aku call anak dia a.k.a Daddy Medina.. janji nak gi umah tok/wan lepas asar dan lepas letak telefon, "Ibu pandai buat  nasik ayam kan?" - Errkk... "a'ah.." - kalau mak aku tgk muka confident aku time ni, memang dia akan bangga gile aarr.. " .. "Jom la, mak suruh buat nasik ayam".. Adeeh.. pengsan!! ok, let's give me a try.. huahua.. gi beli ayam sekor, dan bhn2 yang tak de lagi kat rumah, sambil dalam kepala otak ligat memikir "macamana nak buat"..huhu.. ye, aku selalu tengok mak aku buat, tolong-tolong potong, kacau, gaul dan selalunya tolong rasa..hihi.. tapi bila datang masa nak kena buat sendiri dan sorang-sorang ni, senak jugak la..but, i take it as a challenge, ok tak? - menantu yang over!!

awal-awal lagi dah salah, Daddy Medina cakap ayam 2 ekor, aku order sekor je..2 ekor??? muat ke periuk aku kat rumah tu nak rebus ayam?  nasi banyak mana ek? belasah je la..lagi sekor kitorang gi C-Mart sebab kat pasar tu ayam dah habis..

sampai je rumah, masuk bilik terus call my mama.. "menu nasik ayam,ma.." dan bla..bla..bla.. sungguh, IQ aku teruji sebab semuanya mama cakap aku main hafal je..nasi, sambal, sos kicap, perap dan goreng ayam..gasak lah.. kata challenge..ko ni pun, tak kan tak tau langsung,kan?? then, bermula lah perjuangan..hiihi.. ketung ketang, ketung ketang.. nyampah dengar pengadil dok bising "anda ada setengah jam lagik untuk menyiapkan hidangan anda..".. Hajat hati nak buat popia pun terbantut sebab tak tau nak agak berapa lama masa nak masak nasi ayam. 

bagai dikata, sebelum asar siaplah nasi ayam aku..packing2, solat Asar, mandikan medina, terus gerak.. sayang betul sebab tak ambik gambar pun.. memang ingat nak jugak bagi ayam aku yang 2 ekor tu bertenggek sekejap, tapi sebab diorang pun tak habis touch up lagi, goreng besar2. nak balik potong kat umah tok/wan, lepas tu yang lain pun terus masuk bekas besar, memang tak cantik la nk pose ala-ala majalah Mangga,kan. tapi tak pe la..

Kat rumah tok/wan ada jugak masak lauk-lauk lain sebab ada yang nak makan nasi putih. aku dah tau dah sebab tok tak makan ayam bandar..ayam kampung je tok amkan. aku pun tak pasti kenapa.. Feedback?? gila kalau berani cakap macam-macam kat nasi ayam aku?hehehe.. perasan.. masa tengah hidang, mak long tanya resepi.. aku pun cakap yang mana ingat je la.resepi asal xde, ukuran pun agak2 la ye.. kalau dah orang tanya resepi tu, tak paham2 lagi ke maksudnya???

Apapun, rasa-rasanya sedap nasi ayam aku..kuang3..dasar..tak malu giler ngaku.. biarlah.. hehe.. bukan apa, rasanya kena dengan selera aku. nampak Daddy Medina pun suka. so, masuk dalam list la.. cuma nasik tu aku rasa banyak sangat aku masak. memang tak reti nak bajet berapa ramai. tak pe la, ada yang buat balik jugak untuk sahur. nasik je aku buat balik, sebab banyak. yang lain..LICIN..senang keje aku..

Tu lah pengalaman pertama buat nasi ayam dalam hidup.. bak kata Daddy Madina merangkap pengkritik tegar "nasib baik ada orang nak makan nasik ayam, kalau tak, tak merasalah kita nasik ayam ibu.." hampeh betul.. kalut pun ada, best pun ada.. rasanya lepas ni dah boleh buat sendiri dah kot.. thanks ma!! i lap u ketat2 lah..


2 comments:

  1. len kali ingat snap2 gambar2 dulu yek ! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itu la kan..kelam kabut je lebih..

      Delete